top of page

HIGHLIGHTED

RÖPORTAJ

“Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisinin küratörlerinden Laura Welzenbach ile teknolojinin toplumsal etkisi üzerine: Laura...

Laura Welzenbach ile Coğrafya ve Kültürel Farklılıklar

Furkan Öztekin

“Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisinin küratörlerinden Laura Welzenbach ile teknolojinin toplumsal etkisi üzerine:

Laura Welzenbach, Ars Electronica Export Yöneticisi, Küratör | Fotoğraf: Theresa Wey


Sanat ve teknolojinin temas halinde olduğu geçmiş çalışmalarında ve projelerinde toplumsal olana dair önemli vurgulara rastlıyoruz. Ars Electronica’nın temel motivasyonunda da teknolojinin toplumsal etkisini sanat üzerinden araştırmak ve bu bağlamda yeni diller inşa etmek var. Birbirinden farklı coğrafyalarda temellenen Ars Electronica ve Piksel.Creative Solutions, “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisi vesilesiyle bir araya geliyor. Kilometrelerce uzaklıktan kurulan ve fiziksel etkinliklerle desteklenen bu kıymetli işbirliklerinin toplumsal etkisini nasıl yorumluyorsun?


Laura Welzenbach: Bireyleri daha önce hiç karşılaşmadıkları perspektifleri keşfetmeye davet eden fırsatlar, dönüşüm için katalizör görevi görüyor. ArtTechScience projelerine dahil olurken beni en çok tatmin eden, toplumsal etki konusunda büyük bir potansiyel fark ettiğim şey tam olarak buydu. Bu karşılaşmalar; düşünce sürecini, yansımayı ve hayal gücünü harekete geçiren bir dizi deneyimin önemli bileşenini oluşturuyor. Daha iyi, daha eşitlikçi bir gelecek tahayyülünün gücü, oraya ulaşmak için atılacak adımların tasarlanmasında kilit bir rol oynuyor.“Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?” sergisi, hayal gücü aracılığıyla güçlenmeye giden bu yolda önemli ve hayati bir adımı temsil ediyor.


Coğrafya ve kültürel farklılıklar, sanat ve teknoloji arasında ortaya çıkan dillerin kullanımını hangi yönde etkiliyor?


Laura Welzenbach: Dünya çapındaki medya sanatçılarının son dönem üretimlerini kutlayan bir ödül olan Prix Ars Electronica sayesinde, güncel olarak sanatsal manzarayı şekillendiren konulara, anlatılara ve medya trendlerine eşsiz bir bakış atma fırsatı yakalıyoruz. Kazanan projeleri incelemek, güncel eğilimleri ayırt etmemizi sağlıyor. Bir yandan bazı teknolojiler ve konular, geçmiş yıllara kıyasla o dönemde popüler olduğu için ortaya çıkmış olabiliyor. Öte yandan, farklı arka planlardan veya coğrafyalardan etkilenen üslup ve yaklaşımları da gözlemliyoruz. Bu paralellikler ve zıtlıklar, dünyanın farklı bölgelerinden eserlerin ve çeşitli disiplinlerin yer aldığı bir sergide, keşfedilebilecek ilgi çekici unsurlar olarak işlev görüyor.


Bize Ulaşın

bottom of page