top of page

HIGHLIGHTED

TEKNOLOJİ

AI Slop, güncel olarak dijital dünyanın hızla yapay zeka çöplüğüne dönüştüğünü sembolize ediyor.

Dijital Dünyanın Yeni Çöplüğü: AI Slop

Furkan Öztekin

AI Slop, son yıllarda internetin dört bir yanında giderek daha fazla karşımıza çıkan, yapay zeka tarafından üretilmiş düşük kaliteli içerikler anlamına geliyor. "Slop" kelimesi, aslında özensiz içerikler için kullanılan aşağılayıcı bir terim. Bu terim, son dönemde yapay zeka tarafından üretilmiş metinler, görseller ve videolar için de sıklıkla kullanılmaya başlandı. Büyük ölçüde yapay zeka araçları tarafından üretilen, duygudan, gerçeklikten ve özgünlükten yoksun içerikler olarak da tanımlayabiliriz. Sosyal medya platformlarında, haber sitelerinde ve hatta arama motoru sonuçlarında hızla yayılan bu içeriklerin, internetin bilgi kalitesini düşürdüğünü de ekleyebiliriz. 


2024 yılında yaygınlaşmaya başlayan AI Slop, güncel olarak dijital dünyanın hızla yapay zeka çöplüğüne dönüştüğünü sembolize ediyor.



AI Slop, özellikle 2022 yılında DALL·E, Midjourney, Stable Diffusion gibi yapay zeka modellerinin yaygın bir şekilde kullanılmasıyla hız kazandı. 2024’e gelindiğinde, bu içerikler sadece bireysel kullanıcılar tarafından değil, doğrudan sosyal medya platformları ve haber siteleri tarafından da öne çıkarılmaya başladı. Facebook, Instagram, TikTok ve Google gibi platformlar, yapay zeka tarafından üretilmiş içeriklere yer vererek daha fazla etkileşim sağlamak için bu dijital çöplüğe büyük katkıda bulundu.

 

Facebook’ta "Shrimp Jesus" (karideslerden oluşan İsa tasvirleri) gibi absürt AI Slop akımlarının viral olmasını buna örnek gösterebiliriz. Aynı şekilde, devasa dolunayların altında küçük dağ evleri, gerçek olamayacak kadar mükemmel sonbahar manzaraları ya da egzotik tatil yerleri gibi yapay zeka tarafından üretilmiş doğa görüntüleri, Instagram ve Facebook’ta kullanıcıların haber akışlarında sıklıkla yer aldı. Bu durum, sosyal medya tutkunlarını ikiye böldü: Bir yanda bunları gerçek sanıp beğenen ve paylaşanlar (daha ziyade orta yaşlı Facebook kullanıcıları) diğer yanda sahte olduğunu anlamaya çalışıp tepki gösterenler. Ancak günün sonunda her iki grup da farkında olmadan platformların algoritmalarına hizmet etti ve AI Slop'un daha da yayılmasına, günümüze musallat olmasına dolaylı yoldan sebiyet verdi.


AI Slop, (Kaynak - news.artnet.com)


Gerçek ve Sahte Arasında


"AI Slop’un dur durak bilmeyen hızı, orijinal ve emek verilmiş içeriklerin sosyal medyada ve arama motorlarında görünür olmasını engelliyor."


AI Slop’un en büyük tehlikelerinden biri de gerçek ve sahte arasındaki çizgiyi bulanıklaştırması diyebiliriz. Özellikle görsel olarak mükemmel görünen ama aslında yapay zeka tarafından üretilmiş olan içerikler, insanların gerçeklik algısıyla oynuyor. Ben dahil pek çok insan, gördüğü bir doğa fotoğrafının ya da uzay görüntüsünün gerçek mi, yoksa yapay zeka ürünü mü olduğunu ayırt etmekte zorlanıyor. Bu durum, sahte haberlerin ve dezenformasyonun yayılmasını da kolaylaştırıyor. Örneğin, bir Facebook sayfası "Bugüne kadar çekilmiş en net Venüs fotoğrafı!" diye bir görüntü paylaştığında, insanların büyük bir kısmı bunun gerçek olup olmadığını sorgulamadan beğeniyor ve paylaşıyor. Sıkı bir Facebook kullanıcı olan annemine de bu kervana dahil edebilirim. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilmiş içeriklerin yaygınlaşmasının işini hakkıyla yapan sanatçıları ve dijital içerik üreticilerini de zor durumda bıraktığını eklemek gerek. 



Shrimp Jesus. Illustration Love God &God Love You Instagram


Gelecekte nasıl bir noktada olacağını tahmin edemediğim AI Slop’un interneti tamamen ele geçirmesini engellemek için bireysel olarak alabileceğimiz bazı tedbirler var:


Bir görüntü veya haber gördüğünüzde, paylaşmadan önce kaynağını detaylı bir şekilde araştırmak aklıma gelen ilk seçeneklerden biri. Eğer bir doğa fotoğrafı gözünüze kusursuz derecede mükemmel görünüyorsa, hızlı bir görsel arama yaparak gerçek olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Fotoğrafı Google görseller üzerinden arayarak hızlıca teyit edebilmek mümkün. Meta, bir süredir Instagram’da yapay zeka ile üretilmiş görüntüleri tespit etmek için "Made with AI" etiketi kullanmaya başladı. Ancak bu etiketin her zaman doğru olmadığını da unutmamak gerekiyor. Yine online olarak birçok AI görüntü dedektörü mevcut. Eğer bir görselin yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğinden tam olarak emin olamıyorsanız, çareyi bu araçlara başvurmakta bulabilirsiniz. Google, Facebook ve diğer platformların yapay zeka içerikleri nasıl yönettiğini ve filtrelediğini yakından takip etmek mühim. Özellikle X platformunda güçlü bir şekilde gözlemleyebildiğimiz kamuoyu baskısı, şirketleri daha şeffaf olmaya zorluyor. En azından zor durumda bırakıyor.


Sonuç oalrak AI Slop, gelecekte internetin doğasını temelden değiştirebilecek ve sarsabilecek tehlikeli bir olgu gibi duyuluyor. Günümüzde yapay zekanın gündelik hayatımıza sağladığı kolaylıkları tamamen reddetmek pek mümkün görünmüyor. Fakat internetin düşük kaliteli, anlamsız içeriklerle dolup taşmasına da kayıtsız kalmamak gerektiğini düşünüyorum. İşini hakkaniyetli bir şekilde yapan görsel sanatçılar, yazarlar ve fotoğrafçılara dijital dünyanın spekülatifliğinde çok iş düşüyor.


Bize Ulaşın

bottom of page