top of page

HIGHLIGHTED

HABER

Öyleyse En Başa Dönelim sergisi, sanatçı Itizar Barrio’nun Madde Üçlemesi’ni oluşturan video işleri bir araya getiriyor.

Itziar Barrio’dan Yeni Sergi: Öyleyse En Başa Dönelim

Piksel. Creative Solutions

New York merkezli bir multimedya sanatçısı olan Itziar Barrio’nun yeni sergisi “Öyleyse En Başa Dönelim”, 23 Mayıs’ta Salt Galata’da açılıyor. Öyleyse En Başa Dönelim sergisi, sanatçı Itizar Barrio’nun Madde Üçlemesi’ni oluşturan video işleri bir araya getiriyor. Üçlemenin ilk bölümü A Demon that Slips into Your Telescope While You’re Dead Tired and Blocks the Light [Sen Yorgun Düşmüşken Teleskobuna Girip Işığı Kesen Şeytan] (2019), bilim insanları ve teknoloji uzmanlarının dünyaya bakışımızı nasıl etkilediğini irdelerken “nesnel” bilgi alanlarını şekillendiren toplumsal sistemlere ve iktidar yapılarına odaklanıyor.


Video Ekranı
Video Ekranı

Itziar Barrio, A Demon that Slips into Your Telescope While You’re Dead Tired and Blocks the Light [Sen Yorgun Düşmüşken Teleskobuna Girip Işığı Kesen Şeytan] (2019), 14th Shanghai Biennale, (Fotoğraf: itziarbarrio.com)


ROBOTA MML (2019-2023), Çekçe zorunlu çalışma anlamına gelen robota kelimesinden türetilen ve ilk kez Karel Čapek’in 1920 tarihli R.U.R. oyununda kullanılan “robot” kavramının etimolojik kökenlerini takip ediyor. İnsan emeğinin özgürleşmesi için robotların üretildiği bir fabrikada geçen bu oyunun karakterleri, Barrio’nun işinde sınıf bilinci, biyoiktidar, kimlik ve toplumsal cinsiyete duyarlı güncel bir bağlama yerleştiriliyor. Barrio’nun, sanatçı ve besteci Seth Cluett ile birlikte ürettiği Particle Matter [Parçacıklı Madde] (2021) ise maddi dünya ve bilimsel araştırmanın yanı sıra insan deneyiminin duyusal boyutlarını keşfe çıkıyor. Üçlemeyi oluşturan bu çalışmalarda, bilim insanlarından teknoloji çalışanlarına, vücut geliştirmeciden robotik mühendisine, farklı alanlardan uzmanların görüşlerine de yer veriliyor.


Itizar Barrio’nun video işlerini bir araya getiren “Öyleyse En Başa Dönelim” sergisini, BBVA Vakfı’nın desteğiyle 23 Mayıs-29 Eylül tarihleri arasında Salt Galata’da ziyaret edebilirsiniz.


Fotoğraflar: itziarbarrio.com & e-flux.com



Bize Ulaşın

bottom of page