top of page

HIGHLIGHTED

HABER

Medya sanatı, sanat teknolojisi ve teknoloji felsefesi odaklı Piksel.Bülten’in 26. sayısı şimdi yayında!

Dijitalizmin Etkisinde: Sinema, Jerry Saltz, Aphex Twin ve Havaya Dair

...

Medya sanatı odaklı bağımsız yayın Piksel.Bülten’in "Dijitalizmin Etkisinde: Sinema, Jerry Saltz, Aphex Twin ve Havaya Dair" isimli 26. sayısından herkese merhaba! Geçtiğimiz hafta lansmanını gerçekleştirdiğimiz Piksel Bülten’in bu sayısında:


Orçun Onat Demiröz; “Sinemanın Teknolojik Gelişimi, Dijitalizmin Yükselişi ve Yapay Zekâ Dönemine Geçiş” isimli yeni yazısıyla yer alıyor. “Yedinci sanat” olarak tanımlanan sinemaya tarihsel bir yerden yaklaşan Demiröz, yazı dizisine dönüşecek serisinde yapay zekâ tabanlı teknolojilerin sinemadaki etkilerini inceliyor.


Özüm Ceren İlhan, Salt Beyoğlu’nda 18 Ağustos’a kadar devam eden “Havaya Dair” isimli sergiyi yakından inceliyor. "Araladığımız Tüllerden Hava Kirliliğine Bir Bakış" isimli yazısında, Milano merkezli disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+’nın sergisini hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik boyutlarını üzerinden ele alıyor.


Üretimlerinde teknolojinin imkanlarından yararlanan güncel sanatçıları ağırlayan “Günümüz Sanatında Yapay Zekanın Sınırlarını Keşfetmek” isimli serinin ikinci bölümünde; Cansu Sönmez, Eda Sütunç, Berkay Tuncay, Candaş Şişman ve Metehan Özcan, yapay zeka araçları ve günümüz sanatı ilişkisini kendi sanat pratikleri üzerinden ele alıyor.


Koray Soylu, okuyucuyu farklı disiplinlerin sınırlarını keşfetmeye davet eden “Görsel ve İşitselin Kesişiminde” isimli yazı dizisinin üçüncü bölümünde, "modern elektronik müziğin en özgün ve etkili figürlerinden biri" olarak nitelendirilen, İrlanda doğumlu elektronik müzik sanatçısı ve bestecisi Aphex Twin’i ağırlıyor.


Son olarak Beyza Dilem Topdal, New York’ta bir araya geldiği Pulitzer ödüllü sanat eleştirmeni ve köşe yazarı Jerry Saltz ile keyifli bir söyleşi gerçekleştiriyor. Saltz, yapay zekanın sanat dünyasındaki etkilerine dair notlarını ve güncel deneyimlerini Piksel.Bülten okurları için aktarıyor; Tutarsızlık, Derinlik ve Paradoks: Jerry Saltz


Geçmiş sayılarımızı okumak, güncel içeriğimizi yakından takip etmek için Piksel.Bülten’e abone olun, e-postanıza gelsin.


Herkese keyifli okumalar ve mutlu bayramlar!


Kapak Fotoğrafı: Celeste Sloman


Piksel.Bülten - Keşif.


Geçtiğimiz Mayıs ayından beri ayda iki kez yayınlanmaya başlayan Piksel.Bülten, "Keşif." isimli yepyeni bir köşeyle okuyucuyu karşılıyor! Artık Piksel.Bülten okurları her yeni sayıyla birlikte yeni keşiflere yolculuk edecek. Sanatçı, Eser, Sergi, Albüm ve Okuma Önerisi gibi başlıklardan oluşan seçkinin bu sayısı Furkan Öztekin'e ait.


Sanatçı/Eser

Salome Asega - POSSESSION

(Fotoğraf: salome.zone)


Salome Asega, insan merkezli teknoloji modelleri üzerinde çalışan bir sanatçı ve araştırmacıdır. Radikal hikâye anlatımı, sosyal adalet ve yeni teknolojinin kesişiminde çalışan sanatçıları destekleyen Ford Vakfı'nın Yaratıcılık ve Özgür İfade programında teknoloji araştırmacısı olarak görev yapmaktadır. Üretimlerine Brooklyn’da devam eden sanatçı, pratiğinde çok sesliliğe odaklanır. P0SSESSI0N, Batı Afrika ve Karayip inanç sistemleri üzerinden sanal gerçeklik ve ruh ele geçirme arasındaki bağlantıları araştıran devam eden bir araştırma projesidir. İlk VR deneyimi bu inanç sistemlerinde yer alan Mami Wata isimli bir kadın figürünü odağına alır. İzleyiciler, P0SSESSI0N’da Mami Wata'nın sualtı kalesine doğru bilinmeyen bir yolculuğa çıkar.


Daha fazla sanatçı ve eser keşfetmek için Piksel.Bülten'in Instagram sayfasında her Çarşamba düzenli olarak yayınlanan PICKS seçkimizi takip edebilirsiniz.


Sergi

Erinç Seymen - Kīpuka (Zilberman Gallery)


Erinç Seymen'in son dönemdeki eserlerinden oluşan kişisel sergisi "Kīpuka", 2 Ağustos'a kadar Zilberman'da devam ediyor. Felaket, zamansallık ve kontrol temalarını işleyen sergi, toplumsal güç ve kontrolün kadim hikâyesini yeniden yorumluyor. Sergide yer alan "Sigortalı" isimli videodan bir kesite buradan ulaşabilirsiniz.


Albüm

Aphex Twin - Come to Daddy, Warp Records, 1997




"Come to Daddy", İrlanda doğumlu elektronik müzik sanatçısı Aphex Twin'in 1997 tarihli mini albümüdür. Piksel.Bülten yazarlarımızdan Koray Soylu'nun “Görsel ve İşitselin Kesişiminde” isimli yazı dizisinin üçüncü bölümünde Aphex Twin'i ağırlamasıyla beraber albümlerini karıştırmaya başladım. Bu EP, Aphex Twin'in çalkantılı dünyasına girmek ve onu yakından tanımak için çok güzel bir fırsat. Özellikle albümün ikinci şarkısı "Flim", dinleyiciyi elektronik müziğin alt türleri arasında dolaştırıyor.



Okuma Önerisi

Manyetik Alanlar - André Breton & Philippe Soupault (Norgunk Yayınları)


Manyetik Alanlar, 1919 yılında André Breton ve Philippe Soupault tarafından otomatik yazı tekniğiyle yazıldı. O an kafalarından ne geçiyorsa onu sözcüklere dökmekten hiç çekinmediler, bilinçdışının herkese açık, ortaklaşa kullanılan bir mecra olduğunu ilan ederek.

Bize Ulaşın

bottom of page