top of page

HIGHLIGHTED

HABER

Vitruvian Code, yapay zekanın hızla gelişen dünyasında insan olmanın anlamını yeniden keşfetmeye davet ediyor.

Yapay Zekanın Vahşi Doğasında İnsan Varlığını Yeniden Düşünmek: Vitruvian Code

Çiğdem Öztabak

"Vitruvian Code" adlı sergi, teknolojinin sürekli yükselişini keşfederken, sergi ziyaretçilerine “Teknoloji hayatımızdan bir insan etkileşimini alsa, hangisini kaybetmekten korkardınız?” sorusunu yöneltiyor. 6-9 Ağustos tarihlerinde halka açık olan serginin temasını ve yaratıcı yapımcılığını iletişimci-teknoloji yazarı, SXSW24’de yapay zekanın iletişime etkisi paneli moderatorü Çiğdem Öztabak ile müzisyen-küratör ve ödüllü belgesel Balkancisco’nun yaratıcı yapımcısı Duygu Gün yapıyor. Temanın tasarım fikrini ise İstanbul’da birçok önemli ve başarılı tasarım, kamusal alan ve sürdürülebilirlik projesi gerçekleştiren sosyal girişim Onaranlar Kulübü, kurucu ortağı Ufuk Emin Akengin üstleniyor. Onaranlar Kulübü tasarım ekibi, serginin ana mesajı olan insanın insanla olan etkileşimin azalması ve yalnızlığının teknolojinin de etkisiyle giderek artmasına yönelik farkındalık fikrini, insan boyutundaki Da Vinci’nin Vitruvius Adamı heykeli ile modernize etti. 3D baskı insan boyutu heykeli İstanbul’dan San Francisco’ya getirildi. Serginin kürasyonunu Gray Area küratörlüğünü yapan Wade Wallerstein gerçekleştirdi.



Ziyaretçilerin cevapları, serginin yıl boyunca devamındaki diğer etkinliklerde kullanılacak kısa bir video belgeselinde yer alacak. Bu video belgeselini, görsel sanatçı ve belgesel yönetmeni Onur Cabi hazırlıyor ve ilk çekimlerini San Francisco Gray Area’da gerçekleştirdi.


Serginin odaklandığı konu, dijital çağda yapay zekanın da etkisiyle insan etkileşiminin azaldığı ve insan yalnızlığının arttırması. İnsanlar olarak ipleri elimize alarak yapay zekayı yalnızlığımızı arttırmak için değil, tam tersine bu durumu tersine çevirmek için yönlendirmemiz gerektiğini vurguluyor. “ The Roots Of Loneliness Project ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) araştırmalarına göre, dünyada her dört yetişkinden biri, yani nüfusumuzun %25’i, yalnızlık hissi yaşıyor. Erkekler ve kadınlar arasında yalnızlık oranları neredeyse eşit; erkeklerin %46.1’i, kadınların ise %45.3’ü yalnızlık hissediyor. Türkiye'de ise Ipsos’un araştırmasına göre insanların %54’ü son altı ay içinde daha da yalnızlaştıklarını belirtiyor. Bu da ülkemizi dünya çapında yalnızlık artışının en yüksek olduğu ülkelerden biri yapıyor. Teknoloji ürünleri, insanların yalnızlıklarına çözüm sunarken, aynı zamanda teknoloji ve insan etkileşimi arasındaki mesafeyi kapatıp insanın insanla olan mesafesini de giderek açıyor diyor Vitruvian Code sergisi. 



Teknolojinin bu anlamda insanın insan ile olan iletişimini sınırlamasına dikkat çekmek isteyen Vitruvian Code teması, iinsanlar olarak sahip olduğumuz gücü ve birlikteliğin önemini temsil etti. San Francisco’da kar amacı gütmeyen, önemli bir kültürel inovasyon kuluçka merkezi olan Gray Area’da 6-9 Ağustos tarihleri arasında halka açık olarak sergilenen eser, Yapay Zeka ve Geleceğin Canlı Deneyimleri etkinliğinin bir parçası olarak etkinliğe katılan yaklaşık 90 kişiyle de paylaşıldı ve görüş alışverişinde bulunuldu. Etkinlik, Duygu Gün’ün açılış konuşmasıyla başladı ve yeni medya sanatçısı ve teknolojist Niki Selken moderatörlüğünde, Volta kurucu ortağı ve CEO’su Alex Kane ile Superfly inovasyon başkanı Steve Milton'ın katıldığı bir panelle devam etti. Ardından Ufuk Emin Akengin Onaranlar Kulübü'nün İstanbul’daki projeleri hakkında bilgi paylaşıp ve insan boyutundaki 3D heykelin yapım aşamasından bahsederken Çiğdem Öztabak serginin tema ve araştırması hakkında bilgi verdi.  



Eseri sergiye kabul eden ve küratörlüğünü yapan Gray Area'nın misyonunu, küratör Wade Wallerstein de sergi içeriği ve amacını ziyaretçileriyle paylaştı: “Sanat, teknoloji, bilim ve sosyal bilimleri bütünleştirerek disiplinler arası iş birliğini teşvik etmek, sürdürmek ve daha adil ve yenileyici bir gelecek için uygulamak istiyoruz.” dedi. Sergi, yapay zekanın her anlamda gelişmesinin insanlığa korku veren durumdan çıkıp, insanlar olarak tarihsel ve bütünsel gücümüzün farkına varıp, iplerin elimizde olduğunu hatırlatırken, yalnız olmadığımızın altını çiziyor. Tema ve içerik yapımcıları Duygu Gün ve Çiğdem Öztabak yıl boyu farklı şehirlerde, tema ile ilgili araştırmalarını sürdürürerek, müzik, kelimeler ve duyular yoluyla tasarladıkları yeni deneyimsel etkinlikleri farklı şehirlerde yapmayı planlıyorlar.


Vitruvian Code

Sergi Künyesi:


Tema, İçerik ve Ortak Yapımcılar: Çiğdem Öztabak, Duygu Gün

Küratör: Wade Wallerstein

Yaratıcı Tasarim ve Proje, Operasyon Lideri: Onaranlar Kulubü, Ufuk Emin Akengin

3D Tasarımcı: Ela Doğan

Sanat Eseri Üretimi: Burak Ayazoğlu

Video Sanatçısı: Onur Cabi


Bize Ulaşın

bottom of page